SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w organizmie czy w organiźmie

Czy chodziło Ci o: "w organizmie czy w organizmie"?

  • Poprawa wydolności - suplementy

    Artykuł
    Suplementy

    W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7288 Data: 2017-10-24 12:08:43
  • [...] nie budują masy mięśniowej, to jeszcze prowadzą do rozpadu tkanki mięśniowej oraz gromadzenia tłuszczu (np. typowe dla kortyzolu otłuszczenie charakteryzujące stan zapalny w organizmie). Ponadto, nie od razu każdy „steryd” musi być zabroniony do stosowania u sportowców. Akurat ekdysteron ma na tyle dobre właściwości anaboliczne, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15476 Data: 2019-06-14 09:36:31
  • Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10015 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń  trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń  trenowały tylko górę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3171 Data: 2021-04-08 18:31:10
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1378 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3701 Data: 2018-08-13 09:52:00
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7121 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7941 Data: 2020-12-17 11:15:20
  • Jak brać białko?

    Artykuł
    Suplementy

    [...] ubogi skład aminokwasów. Minusem białek jajecznych z kolei jest to, że mogą one powodować nieco problemów natury trawiennej, co powiązane jest z nadmierną produkcją gazów w organizmie. ( u osób wrażliwych) Jak brać białko? Zastosowanie odżywki białkowej przeważnie uzależnione jest od tego, ile białka brakuje nam w diecie, jak i od pory dnia, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3594 Data: 2018-09-02 16:52:50
  • [...] Z czego powstaje kreatyna? Pod kątem chemicznym kreatyna powstaje z trzech aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Arginina z kolei jest aminokwasem, który w organizmie człowieka naturalnie stymuluje syntezę kreatyny. W związku z tą informacją osoby suplementujące się kreatyną dość często wykorzystują wsparcie no-boosterami na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1664 Data: 2018-09-11 08:22:30
  • [...] marchew, fasolka szparagowa. W suplementacji znajdziemy krzem w preparatach wspomagających włosy, skórę i paznokcie.  Witaminy K1 i K2  Odpowiadają za gospodarkę wapnia w organizmie dbając o to, aby nie magazynował on się w tętnicach, a był kierowany do kości, wspierał wytrzymałość kostną. Znajdziemy je w warzywach liściastych, brukselce, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2879 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • [...] z inną popularną nazwą witaminy D - witaminą słońca. Witamina D a ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych Ponownie zauważono związek między niskim poziomem witaminy D w organizmie a częstotliwością występowania infekcji górnych dróg oddechowych. Szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka zapadnięcie na tego typu infekcje, warto dbać o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7618 Data: 2021-03-11 13:54:13
  • Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach.  Batony sportowe  Stanowią pewnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4599 Data: 2021-05-07 15:06:57
  • [...] nie ma zachęcać do stosowania dopingu, środki z grupy SAA (sterydów anaboliczno-androgennych) mogą wyraźnie skrócić życie, mają wpływ na funkcjonowanie większości układów w organizmie człowieka. W szczególności można się spodziewać negatywnego wpływu na serce (szczególnie lewą komorę), lipidogram, nerki, wątrobę, stężenie testosteronu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16093 Data: 2020-03-13 13:14:27
  • [...] Każdy 1 nanogram ferrytyny na ml surowicy krwi odpowiada zmagazynowanym 8 mg żelaza w ustroju. Dlatego ferrytyna jest bardzo dobrym wskaźnikiem dotyczącym ilości żelaza w organizmie sportowca. W normalnych okolicznościach żelazo krąży niemal w obiegu zamkniętym. Niemniej utrata żelaza może wystąpić np. u intensywnie trenujących sportowców [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5204 Data: 2021-03-01 08:01:49
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia.  Kwestia witaminy K2 Z uwagi na podobieństwo budowy, jak sugerują specjaliści, efektywnymi zamiennikami ubichinonu mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 343 Data: 2023-05-18 07:01:28
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 549 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego.  Najlepsze rozwiązania  Jako dobre rozwiązanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 343 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • Borelioza - dieta przy boreliozie. Przykładowy jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24566 Data: 2018-01-12 10:47:27
  • Wapń w diecie bezmlecznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] który kryje w sobie prawie 1400 mg wapnia na 100 g, mimo wszystko istnieją produkty, które sprawiają, że spożywanie ich umożliwia nam zaspokojenie zapotrzebowania na wapń w organizmie. Tymi produktami są: mak - prawie 1300 mg wapnia na 100 g nasiona chia - w 100 g produktu znajduje się go około 630 mg sardynki - około 330 mg wapnia na 100 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3208 Data: 2017-08-01 09:22:56